Ana sayfa Gezi Rehberi Rusya Vizesi Nasıl Alınır?

Rusya Vizesi Nasıl Alınır?

5432
1
PAYLAŞ

?

Bundan altı yıl öncesine kadar yine Türkiye ve Rusya Federasyonu vatandaşları karşılıklı olarak vize uygulaması ile seyahat edebiliyorlardı. 2010 yılında iki ülke arasındaki anlaşma ile yine karşılıklı olarak iki ülke vatandaşlarına vize muafiyeti başladı. Vize muafiyeti ile ülkemizden Rusya tarafına doğru önemli ölçüde turist sayısı da arttı.

Ben yine ilk Rusya tatilimi 2011 yılında vizesiz, hiç bir zorluk yaşamadan, rahat şekilde sadece uçak biletimi alarak gerçekleştirdim. Daha sonra yine 2013 yılında başka bir seyahat daha gerçekleştirdim. Ülkeler arasında bu şekilde gerçekleşen anlaşmalar bizler için ne kadar güzel ve faydalı oluyor yaşayarak öğrenmiş olduk.

Bu güzel günler taaki geçen yıl gerçekleşen talihsiz bir olay yüzünden eski zorlu günlerine dönüverdi. Yeni yıl ile birlikte Rusya’nın Türk vatandaşlarına tekrar vize uygulamaya başlaması işleri iyice zorlaştırdı. Bol formaliteli ve masraflı bir süreç başlamış oldu. Ayrıntıları ile bu yazıda açıklayacağım.

Öncelikle, Rusya da araba kiralamak isterseniz Vivi rent a car üzerinden araç fiyatlarını karşılaştırabilir online araba rezervasyonu yapabilirsiniz.

Bu yaz yani bu yazıyı yazdığım tarihten tam bir ay sonra yine Rusya seyahatine çıkıyorum. Temmuz ayında tam bir aylık tatil olacak. Haliyle ben Rusya vatandaşı olmadığım için vize işlemlerini de en başından beri yerine getirdim. Öncelikle belirteyim almak çok zor değil. Hızlı ve kolay şekilde halledilebiliyor. Vize alması kolay, Moskova uçak bileti alması daha kolay ama Rusya gümrükte görevlilerin yaşatmış olduğu zorluklar sıkıntı yaratıyor. Orada bulunma nedenini tam olarak anlatamazsanız ilk uçakla geri gönderilebilirsiniz.

Şimdi Rusya vizesinin nasıl alındığını sırası ile anlatacağım. Ayrıca ucuz uçak bilet için tavsiyem bilet fiyatlarını karşılaştırıp en uygun bilet fiyatları sunan www.turna.com sitesi.

Rusya Vizesi Başvurusu

Bu vizeleri almak için iki seçenek bulunmakta. Birincisi konsolosluklara yapılan direk başvurular ile yapılmakta. İlk kez vize başvurusu yapıyorsanız ve ufak bir eksiklikte yada yanlışlıkta başvuru süresi uzayabilir. Ayrıca şimdiye kadar defalarca gitmiş olduğum konsoloslukta çalışanların suratsız 🙂 hallerini gördüğüm için onları da görmemiş olursunuz. Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçiliği

İkinci seçenek ise resmi vize danışmanlık şirketi VHS Vize Hizmetleri A.Ş. adlı şirket. Başvurunuzu dört ayrı şehirde bulunan merkezlerde yapabilirsiniz. Vize ücretinin haricinde 35$ servis ücreti ve ayrıca doldurulması gerekli olan başvuru formu için 5$ anket ücretini Amerikan Doları olarak nakit tahsil etmekteler. Ben Ankara’da bulunan vize merkezinde yapmaya karar verdim. Konsolosluk personelinin tam aksine güler yüzlü çalışanlar karşılıyor sizi. İlk kez merkeze gittiğim zaman bu işin çok kolay olacağını bana hissettirdiler. Hazırlamam gereken evrakları toparlayıp bugün tekrar gittim ve hızlı bir şekilde başvuru sürecini başlattık.

Rusya Vizesi Tipleri

Turistik Vize, İş Vizesi, Humaniter Vize, Özel Vize, Çalışma Vizesi, Eğitim Vizesi, Transit Vize olmak üzere Rusya Federasyonu ülkeye gelecek ziyaretçiler için 7 farklı vize uygulamaktadır.

Turistik Vize

Turistik amaçlı vize diğer ülke ve diğer ülke vatandaşlarına kısa süreli turistik ziyaret yapma hakkı veren vizedir. Tur operatörlüğü faaliyeti gösteren yabancı turisti karşılayacağına dair Rusya teşkilatının kabul onay belgesine istinaden verilir. Turistik vize ile Rusya Federasyonunda maksimum kalma süresi 30 gündür.

Hangi Evraklar Gereklidir

Tur operatörlüğü faaliyeti gösteren Rusya teşkilatının yabancı turisti kabul onay belgesi, tek federal tur operatör kayıtları içeriğinde detayları bulunacak belgedir.

Vize süresinin bitiminden itibaren 6 ay boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurt dışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Avrupa birliği vatandaşları için Rusya Federasyonu sınırları içerisinde vize süresini karşılayan sağlık sigortası talep edilmektedir.

Turistik Vize Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi

Vize Ücreti

Servis ücreti

1 girişli vize
10 iş gününe kadar

160 TL

35 USD
3 iş gününe kadar

320 TL

35 USD

2 girişli vize
10 iş gününe kadar

256 TL

35 USD

3 iş gününe kadar 512 TL

35 USD

IMG_1543

İş Vizesi

Ticari vize Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, diğer ülke vatandaşlarına ve vatandaşlığı olmayan  vatandaşlara Rusya Federasyonuna iş seyahati amaçlı giriş yapmak isteyen yabancı vatandaşlara verilir. Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen davetiyeye veya teşkilatın yazılı müracaatına istinaden verilir. 90 günlük geçerlilik süresi olan tek girişli veya iki girişli veya 1 yıl süreli çok girişli kullanılmak üzere vizeler verilir.

Hangi Evraklar Gereklidir

Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından düzenlenen Rusya Federasyonuna giriş davetiyesi.

Rusya İş Vizesi Davetiyesi

Rusya Dışişleri Bakanlığının vize verilmesi ile ilgili kararı.

Vize süresinin bitiminden itibaren 6 ay boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurtdışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Avrupa birliği vatandaşları için Rusya Federasyonu sınırları içerisinde vize süresini karşılayan sağlık sigortası talep edilmektedir.

İş Vizesi Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi Vize ücreti Servis ücreti
bir girişli vize
10 iş gününe kadar 160 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 320 TL 35 USD
iki girişli vize
10 iş gününe kadar 256 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 512 TL 35 USD
çok girişli vize
10 iş gününe kadar 480 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 960 TL 35 USD

Hümaniter Vize

Hümaniter vize Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, diğer ülke vatandaşlarına ve vatandaşlığı olmayan vatandaşlara Rusya Federasyonu topraklarına bilimsel, kültürel ve kamu-siyasal ilişkilerin düzenlenmesi, yenilenmesi ve sağlamlaştırılması, spor, dini ve hayır işlerinin yerine getirilmesi, aynı zamanda Hümaniter yardımın yapılması için giriş yapan yabancı vatandaşlara verilir.

Bu tür bir vize Rusya Federasyonu kanununa uygun olarak  Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı kararına dayanılarak, Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından düzenlenen davetiyeye istinaden verilir. Hümanitar vize 90 gün geçerliliği olan bir girişli veya iki girişli veya 1 yıl süreli çok girişli olarak verilebilir.

Hangi Evraklar Gereklidir

Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından düzenlenen Rusya Federasyonuna giriş davetiyesi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının vize verilmesi ile ilgili kararı.

Vize süresinin bitiminden itibaren 6 ay boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurtdışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Avrupa birliği vatandaşları için Rusya Federasyonu sınırları içerisinde vize süresini karşılayan sağlık sigortası talep edilmektedir.

Hümaniter Vize Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi Vize ücreti Servis ücreti
bir girişli vize
10 iş gününe kadar 160 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 320 TL 35 USD
iki girişli vize
10 iş gününe kadar 256 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 512 TL 35 USD
çok girişli vize
10 iş gününe kadar 480 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 960 TL 35 USD

Özel Ziyaret Vizesi

Özel ziyaret vizesi diğer ülke vatandaşlarına Rusya Federasyonuna misafir olarak giriş yapmayı sağlayan vizedir. Rusya Federasyonu Federal Göç şubesi bu vize Rusya Federasyonu vatandaşı veya Rusya Federasyonunda oturma izni alan yabancı vatandaşın veya tüzel kişinin talebi üzerine, Rusya Federasyonu kanunlarına uygun şekilde düzenlenen davetiyeye dayanılarak, misafir ziyaretinde bulunmak amacı ile Rusya Federasyonuna giriş yapmak isteyen yabancı vatandaşlara verilir. Konsolosluk Kurumu yöneticisi adına Rusya Federasyonu vatandaşı tarafından sunulan Rusya Federasyonuna aile fertleri, yabancı vatandaşlar olan eş veya reşit olmayan çocukları ile giriş yapmak için sunulan yazılı beyan gerektirir.

Rusya Özel Ziyaret Vizesi Dilekçesi

Özel ziyaret vizesi ayrıca bu sebepten dolayı ekstradan tedavi görmesi gerektiğinde veya yakınının ağır hastalığı bulunduğunda veya ölümü nedeniyle Rusya Federasyonuna giriş yapması gereken yabancı vatandaşa, ekstre tedavi görmesi gerektiğini veya yakının ağır hastalığı veya ölümünü tasdik eden evrakların bulunması halinde, yabancı vatandaşa verilebilir. Özel ziyaret vizesi bir girişli veya iki girişli, 90 gün süreli verilebilir.

Hangi Evraklar Gereklidir

Rusya Federasyonu Federal göç şubesi tarafından Rusya Federasyonuna giriş davetiyesi.

Konsolosluk kurumu yöneticisi adına Rusya Federasyonu vatandaşı tarafından sunulan, yabancı vatandaşlığı olan aile fertleri ile birlikte Rusya’ya giriş yapması için yazılı beyanı.

Rusya Özel Ziyaret Vizesi Davetiyesi

Başvuru sahibinin Rusya Federasyonu pasaportunun aslı ve fotokopisi.

Rusya Federasyonu iç pasaport aslı ve fotokopisi.

Başvuran ile ilişki derecesini onaylayan belge ( reşit olmayan çocuğun doğum belgesi ve evlilik cüzdanı aslı ve fotokopisi, özürlü  reşit veya reşit olmayan çocukların doğum belgesi ve bunun yanı sıra  “Apostil”  onaylı özürlülük derecesini tasdik eden herhangi bir belge.

Vize süresinin bitiminden itibaren 6 ay boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurtdışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Özel Ziyaret Vizesi Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi Vize ücreti Servis ücreti
bir girişli vize
10 iş gününe kadar 160 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 320 TL 35 USD
iki girişli vize
10 iş gününe kadar 256 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 512 TL 35 USD

Çalışma Vizesi

Çalısma vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, diğer ülke vatandaşlarına ve  vatandaşlığı olmayan vatandaşlara Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından düzenlenen veya Federal Göç Şubesi tarafından uzatılma imkanı bulunan davetiyeye istinaden çalışma amacı ile Rusya Federasyonuna giriş yapa bilmesi için verilir.

Bu vizenin uzatılma dayanağı Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak akdedilen ve işlerin yerine getirilmesi ile ilgili olan iş veya resmi-iş anlaşmasıdır.

Çalışma vizesi 90 güne kadar süresi olan bir girişli vizelerdir.

Hangi Evraklar Gereklidir

Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından düzenlenen Rusya Federasyonuna giriş davetiyesi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının vize verilmesi ile ilgili kararı.

Vize süresinin bitiminden itibaren 1,5 yıl boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurtdışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Çalışma Vizesi Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi Vize ücreti Servis ücreti
bir girişli vize
10 iş gününe kadar 160 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 320 TL 35 USD
iki girişli vize
10 iş gününe kadar 256 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 512 TL 35 USD

Eğitim Vizesi

Öğrenci vizesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, diğer ülke vatandaşlarına ve vatandaşlığı olmayan vatandaşlara Rusya eğitim kurumunun müracaatı ile Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesince tarafından düzenlenen davetiyeye veya Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı tarafından alınan karara dayanılarak Rusya Federasyonuna eğitim görmek amacıyla giriş yapmak için verilir.

Eğitim vizesi 90 gün süreli bir girişli veya iki girişli verilir.

Sonraki vize süresi uzatımı, bir sonraki her bir uzatım için 1 yılı geçmeyecek şekilde, Rusya Federasyonu kanunlarına uygun olarak imzalanan eğitim anlaşması süresi içerisinde, çok girişli vize verilmek suretiyle, yabancı vatandaşın ikamet ettiği ve kayıt edildiği Rusya Federal Göç Şubesince yapılır.

Hangi Evraklar Gereklidir

Rusya Federasyonu Federal Göç Şubesi tarafından düzenlenen Rusya Federasyonuna giriş davetiyesi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının vize verilmesi ile ilgili kararı.

Vize süresinin bitiminden itibaren 1,5 yıl boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurtdışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Avrupa birliği vatandaşları için Rusya Federasyonu sınırları içerisinde vize süresini karşılayan sağlık sigortası talep edilmektedir.

Kendisinde HIV (eliza testi) virüsünün bulunmadığına dair sağlık raporu.

Eğitim Vizesi Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi Vize ücreti Servis ücreti
bir girişli vize
10 iş gününe kadar 160 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 320 TL 35 USD
iki girişli vize
10 iş gününe kadar 256 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 512 TL 35 USD

Transit Vize

Bir girişli Transit vize, diğer ülke ve diğer ülke vatandaşlarına 10 günlük süre için (karayolu taşıtı veya tren ile) veya 3 günlük süreyle (uçak ile) Rusya Federasyonu topraklarından transit olarak geçmek isteyen Rusya Federasyonun dan çıkışı için yolcu biletlerinin, güzergah üzerinde gideceği ülke veya varış ülkesi için geçerli vizenin bulunması veya bu ülke pasaportunun olması durumunda verilir.

Rusya Federasyonu topraklarından varacağı ülkeye kadar binek otomobil veya yük aracı ile yolculuk yapan yabancı vatandaşa en kısa güzergah üzerinden geçiş yapabilmesi için gerekli olan süre kadar transit vize verilir. Bu durumda vize süresi günde tahmini olarak aracın 500 km geçeceği hesaplanarak verilir.

İki girişli transit vizenin süresi bir ayı geçemez. Eğer yabancı vatandaşın Rusya’dan transit geçerek üçüncü bir ülkeye gitmesi sonra da Rusya’dan bir ayı geçebilecek sürede geri dönmesi gerektiğinde, bir girişli transit vize almalı, ikinci transit vizeyi ise yabancı vatandaşın ilk gittiği ülkedeki Rus konsolosluğundan almalıdır. Rusya Federasyonu topraklarından iniş yapmadan hava yolu ile geçen yabancı turistin transit vize almasına gerek yoktur.

Uluslararası hava yolları ile Rusya Federasyonunu topraklarındaki aynı hava limanına iniş yaparak başka bir uçağa aktarma yapan yabancı vatandaş ve varış yeri ülkesine giriş yapması için gerekli şekilde düzenlenen belgelerinin ve uçuş tarihini tasdik eden uçak biletlerinin bulunması halinde, aktarma yapılan Rusya’daki hava limanında geliş tarihinden 24 saat süreyle transit vizeye ihtiyaç duyulmaz. Transit bölgeden çıkılması durumunda transit vizenin alınması şarttır.

Hangi Evraklar Gereklidir

Rusya Federasyonuna giriş ve çıkış için geçerli olan seyahat biletleri.

Uluslararası anlaşma ile başka şekiller öngörülmemiş ise, Rusya Federasyonu ile sınırı olan, varış yeri ülkesi güzergahı veya varış ülkesine giriş vizesi, veya bu ülke pasaportu, veya durma gerekçesini tasdik eden gerekçeli dilekçe veya evraklar. Aralarında bulunan anlaşmalara uygun olarak varış yeri ülkesine veya Rusya Federasyonu ile sınırı olan ülkeye vizesiz giriş hakkı bulunan ülke vatandaşları için vize sunulması talep edilmez.

Vize süresinin bitiminden itibaren 6 ay boyunca geçerli olan ve vizelerin basılması için en az 2 boş sayfası bulunan yurtdışı pasaport.

Visa.kdmid.ru web sayfasında doldurulmuş, yazıcıdan dökülmüş ve beyanda bulunan tarafından imzalanmış olan vize anketi. Rusya VHS Vize merkezlerinde vize anketi doldurma hizmetinden yararlana bilirsiniz.

Açık fonda 3,5×4,5 cm formatında, önden çekilmiş net görüntülü, koyu renkli olmayan gözlük camları ve başı kapalı olmayacak şekilde renkli fotoğraf.

Avrupa birliği vatandaşları için Rusya Federasyonu sınırları içerisinde vize süresini karşılayan sağlık sigortası talep edilmektedir.

Transit Vize Ücreti Ne Kadar

İşlem süresi Vize ücreti Servis ücreti
bir girişli vize
10 iş gününe kadar 160 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 320 TL 35 USD
iki girişli vize
10 iş gününe kadar 256 TL 35 USD
3 iş gününe kadar 512 TL 35 USD

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here